неделя, 29 септември 2013 г.

"Какво ти дава този блог?" и още двет въпроса

В един от любимите ми блогове SharenaSol прочетох десет въпроса, на които авторката отговаряше и които предоставяше и на читателите си за отговор. Въпросите ми харесват и се възползвам веднага, а и този блог има сериозна нужда от раздвижване, така че - започвам.

1. Кое е нещото, без което не можеш? - Книгите. Без дори да се замислям. Дали в определен период чета много или малко няма значение, книгите пак си остават нещото, без което не мога да си представя света. Много пъти съм мислила, има ли занимание, което да може да измести нуждата ми от четене на книги, но до сега не съм открила такова.


2. Какво ти дава този блог? - Възможност да формулирам видимо мислите и впечатленията си. Започнах го с идея да описвам пътуванията и части от живота си с един мъж, но за щастие този блог порасна и стана място, където да описвам части от живота си най-вече със самата себе си. Харесвам го и продължавам да имам необходимост да се занимавам с него, макар на моменти това да става през големи интервали от време.

3. Би ли направил/а нещо насила? - Не. Много отдавна научих, че такива неща не се получават. И съм убедена, че не се получават при никого, не само при мен. Дори понякога да не си личи в началото.

4. В какво вярваш? - В Бог, в себе си, в книгите, в добрия край.

5. Кое те натъжава? - Когато хора си отиват, но тъгата е хубава и нужна.

6. Кое е любимото ти занимание? - Ужасно и притеснително много са. Четенето - ясно, след него категорично е желанието ми да пътувам, посоките и местата не са особено важни. Освен това, обичам да готвя, да правя бижутата, които правя, да се занимавам с цветята у дома, да плета и въобще да правя неща с ръцете си, да разцъквам из интернет, а за последната година много, много да снимам, както и да се опитвам да накарам онлайн магазина за бижута/ http://notabenebijou.com/ да ми носи някакви пари.

7. А кое е най-досадното ти занимание? -  Нямам такова. Опитвам се да правя всичко, което правя с отношение и желание.

8. Кое е най-голямото ти изкушение? - Шоколадът. Хубави дрехи. Мога да похарча последната си стотинка за дрехи, чанти и обувки. Мога дори пари в заем да взема.

9. Разум или чувства, защо? - " И трите..." както се казваше в един виц. Разум, чувства и усещане за мярка. Мисля, че ние сме смесица от двете и имаме нужда от баланса между тях, за да се чувстваме добре.

10. Какво е за теб животът? - Безкрайно откриване на нови неща. Хора, места, случки и усещания. Безкрайно откриване на мен самата.

Отговарянето ми хареса повече и от въпросите. За да продължа усещането ще ги задам на няколко човека - автори на любими блогове. Надявам се да намерят време да отговорят. Убедена съм, че ще бъде интересно.


Тони - С мен в кухнята -  Приятелка и майсторка на вкусни торти и всякакви тестени изкушения.


Павлинка - Casa Perfetta - Готвач, кулинар, фотограф и много приятна млада жена.

Вероника - Ginger Cookies - Певица и дама с много точно отношение към храната и добрия живот.

Стоян - Първи впечатления от последно прочетеното - Читател, писател, човек, при когото винаги намирам книга, която да поискам да прочета.

Стойчо - Пътепис - тук не е нужен коментар.

Маги - Little Things - Ново откритие за мен, невероятен усет за красота и стил. Приемам я като вдъхновение, не като конкуренция.

Мъхчето - Горски мъх - Винаги ми харесва да чета впечатленията и от света наоколо.

Петър - Мързеливи кулинарни размисли - Приятел, бонсаист, бояджия и пресен кулинарен блогер. 

Бу - Царството на Бу - Въпросите свързани с кърменето продължават да ме интересуват много, след като съм откърмила моите деца. И не само.

Лора - Strawberry jam - Детенце, моето!П.П. Всички споменати вече са и помолени за отговор. Дано не съм била много нахална. Ще споделя линкове към всеки.

събота, 28 септември 2013 г.

Есенно в събота


източник на снимката: http://kathrynra.tumblr.com/

Обичам есента! Не обожавам я, а обичам всичко свързано с нея.
Щипещия хлад на сутрините, когато извеждам кучето в сумрака на утрото и меката топла жилетка, която обличам. Дъждовните дни и копнежа да си остана в уюта на дома, да пресадя цветя, да сложа други във ваза, да сготвя супа и да опека тиква. Кучето и котарака безцеремонно да завземат позиции върху мен, а аз да чета седнала неудобно за да не ги разместя. Миризмата на печен пипер в следобедите и изобилието от плодове и зеленчуци по пазара. Затворените обувки, саката и шаловете. Спането на отворен прозорец с дебела завивка. Хризантемите и безлюдния градски плаж.
Обожавам есента!


"Темпо темпо боядисвай... и за миг не се улисвай!" *

Кое е общото между спрей с боя, метални шайби и бижута? -
Намерението ми да превърна едното в другото, като съчетая елементи, които първоначално не са предвидени за съчетаване и чиято употреба е далеч от това да висят на нечий врат.
След участието ми в Park Art Bazar 4 и разнообразието от идеи и елементи, които видях там беше почти неизбежно да не поискам да опитам. Далеч съм от мисълта да правя като страхотните бижута на KrepeJ, но определено ще опитам мой вариант.

Резултатът от взаимодействието на тези, скоро в страничката ми във Фейсбук

Идеята да използвам гайки, шайби и други подобни за бижутата, които правя не ми е от вчера, а наличието на услужливи приятели много помага за осъществяването й. Благодарение на Петър /http://www.perocar.com/, който няма нищо общо с бижутата, но пък е много добър в забъркването на бои се сдобих и с втория елемент, нужен ми за "проекта". От неговото магазинче на Пиротска в София си донесох два спрея, точно в цвета, който желая - мръсно бяло и бебешко розово. Както може да се предположи, бебешко розовото не е точно най-търсената авто боя и поради тази причина, ми беше приготвен спрей, специално за мен, точно с нюанса, който аз желая. Голям кеф!


Кой казва, че авто боята е само за автомобили. Perocar

Единственото, което се иска сега от мен е да събера части и материали в едно и да направя нещо, което да се харесва и да радва мен и евентуалния си бъдещ притежател. Това ще е бижу с история, а продължението също ще намерите във Фейсбук: https://www.facebook.com/kat.jewellery, така че..."to be continued"...

* из филма "Баща ми бояджията"


понеделник, 9 септември 2013 г.

За първите пътиЗа първи път отидох в най-югоизточната точка на България.
Опитах маракуя за първи път. От растението.

Направих първия си HDR.
За първи път бях на едно място извън дома си цели осем дни.

Пих мляко с мента. За първи път.
Хубаво нещо са първите пъти.