понеделник, 20 юни 2011 г.

Знаете ли коя е Темпъл Грандин?

До вчера и аз не знаех. Докато случайно прехвърляне на телевизионните канали не ме доведе до напрегнатото лице на Клеър Дейнс, която с усилие се опитваше да прочете нещо на френски и единственият резултат беше репликата: " Защо във френския има толкова змиорки?!? " Тази лишена от смисъл реплика ме заинтригува и стана причина да остана на канала. В хода на филма разбрах какви, за бога са тези змиорки във френския и открих една невероятна личност. Човек, за когото надали щях да чуя в целият си живот, ако не бяха случайността и змиорките.
Темпъл Грандин е диагностицирана с аутизъм. Заради него, тя възприема света много по различно от " нормалните" хора - в картини. За това и често срещаното във френския език "eel", за нея е нищо друго, освен змиорка. Аутизмът лишава Темпъл от възможността да прави много от нещата, които другите могат, но я лишава и от възможността да си намира извинения. Всеки път, когато срещне препрятствие, Грандин намира начини да ги заобикали и преодолее. Прави го майсторски, засрамвайки всички по-можещи от нея. 
Като всеки аутист, Темпъл не се чувства добре сред хора. Завършвайки колеж тя се насочва към животновъдството и към откриването на методи за хуманно отношение към добитъка в кланниците. Да, колкото и невероятно да звучи това някъде, някога се е случвало, а може и да се случва сега, някъде. 
Грандин не се заблуждава. Тя знае, че в кланиците животните от дишащи и мучащи същества се превръщат в стекове. Целта й е докато стигнат до " последния удар", да получат хумано и досотйно отношение.
Особеният начин, по който Темпъл възпрема света и дава възможност да открие кое плаши кравите и телетата, докато ги подкарват към поточните линии и кое може да ги направи, кротки и спокойни. 

“I think using animals for food is an ethical thing to do, but we’ve got to do it right. We’ve got to give those animals a decent life and we’ve got to give them a painless death. We owe the animal respect.” 

"Телетата, обичат да се движат в дъга. Това ги кара да мислят, че се връщат так, от където са тръгнали."

Основното, на което Темпъл Грандин посвещава живота и работата си е да обяснява на света, как работи умът на хората с аутизъм. Тя учи близките и обществото, как да откриват възможностите на децата аутисти и да им дават подходящите занимания и обучение, за да могат да се развиват.

Светът има нужда от най-различни умове


По моето скромно мнение Клеър Дейнс, която изпълнява ролата на Грандин в едноименния филм от 2010 се справя блестящо. С мимиката, с усилието, с което изговаря думите, с погледа, постоянно бягащ от очите на другите и отсечените нервни движения тя не остава и капка съмненеи у зрителя.



Винаги съм харесвала, тази крехка актриса, която до сега свързвах с деликатни "момичешки" роли. Сега, след като, я гледах, като Темпъл Грандин, я харесвам още повече.

3 коментара:

  1. Непременно ще го гледам!
    Мария/LaMartinia

    ОтговорИзтриване
  2. Събуди ми любопитството. Забележително е какъв интелект и дух показва Темпъл Грандин, за човек болен от аутизъм. Визуално, а и по поведението си на сцената, ми напомня за Сюзан Бойл.

    ОтговорИзтриване
  3. Вярно,че напомня на Бойл. Забележителна жена!

    ОтговорИзтриване