четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Едно откритие, една придобивка.

Казвала съм, обичам да ровя из нет-а. Понякога попадам на чудесни места. И това съм го казвала.
Даже не си спомням кой и колко линка последвах докато стигна до невероятните илюстрации на Света Дорошева, която открих в Behance Network, каквото и да е това и където има още много запленяващи неща. Цял ден не мога да се откъсна от работите на руската илюстраторка. Разглеждам многото детайли и различните истории в рисунките и с голямо удоволствие откривам руски мотиви в някои от илюстрациите.

Автор: Света Дорошева

Автор: Света Дорошева

Автор: Света Дорошева

Вълшебната приказна вълна ме е понесла още от онзи ден, когато си взех от пощата една книга.


Книгите, които изредих преди няколко дни съм прочела сама, тази книга ми я четеше баба ми. Получих я като подарък и буквално я обожавах. Когато погледнех илюстрациците и въображението ми политаше и зад цветовете виждах още много и различни истории освен написаните по страниците. Тя е проправила пътя в ума ми, към следващите и посяла у мен желанието за нови книги и истории.
За съжаление моята книга е изгубена някъде в годините. Но пък намирането и сега и купуването и ми достави нова радост. И ако е живот и здраве и години пред нас, така както баба ми ми четеше на мен, така аз ще чета на внуците си същите приказни истории от същата книга. /Лора, надявам се да не е никак скоро!!!/
И понеже в началото стана дума за илюстрации, илюстрациите на Български Приказки на Николай Райнов са на Любен Зидаров.  Негова е заслугата да търся и да се сдобия отново с тази книга. Когато преди няколко седмици видях негова картина в Държавната художествена галерия в Търново, типичните му дървета ме подсетиха точно за илюстрациите на Български приказки.

4 коментара:

  1. Аз я имам, но те всъщност са няколко приказки накуп. Майка ми ги беше дала в книговезница и сега си ги имам запазени.
    :)
    Супер е, че си успяла да я намериш.
    Ако още нещо искаш да откриеш - обаждай се.
    Аз обичам да обикалям из антикварните...
    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сега се сещам, че я бях виждала при теб. Докато ровех из нета за изображения на Любен Зидаров, открих, че те двамата с Николай Райнов имат още една такава книга, но тя е "Приказки от цял свят". Ако я срещнеш някъде, ще съм много благодарна, ако се обадиш :)
    Също така издирвам отдавна " Тайнственият пръстен"
    http://www.knijarnica.com/img/tainstv%20prasten.jpg

    ОтговорИзтриване
  3. Хмммм - само за Нилс Холгерсон съм чела от нея.
    Това ще го издиря :)

    ОтговорИзтриване
  4. След, като го издириш и преди да ми го предадеш го прочети, няма да съжаляваш. Само, дето може да се откажеш да ми го предаваш, ама тогава ще му мисля...:D

    ОтговорИзтриване