сряда, 8 февруари 2012 г.

Обичам криминални мистерии рано сутрин.

В последно време се опитвам да ставам не по-късно от шест. Имам толкова приятни или задължителни неща за вършене, а времето все не стига. Е, в тези ранни часове върша основно приятните неща, но имам нужда от  още мотивация, за да се измъкна от топлото легло, преди навън да е съмнало. Освен мисълта за димяща чаша кафе много добре ме събуждат поредица крими мистерии. Израснала съм с романите на Конан Дойл, Чандлър и Агата Кристи и съм заклет почитател на добре разказаните, криминални истории.
В последните седмици, една телевизия е излъчва "Убийства в Мийдсъмър" по-обед, вероятно за бабите и дядовците пенсионери и го повтаря сутрин в шест, специално за мен. Познавам поредицата от много време, и пак от толкова я харесвам, а ранният час на излъчване е по-скоро предимство, отколкото недостатък.


Сериалът комбинира няколко от любимите ми теми. Убийства със засукан сценарий, обсебени  злодеи, прозорлив детектив и не толкова прозорливия му, но забавен помощник и всичко това на фона на прелестната, тънеща в привидно спокойствие английска провинция. Всеки епизод е наслада за ума, когато между броенето на бримките на плетивото ми или нареждането на изгладени дрехи се опитвам да разкрия кой е убиецът, още преди откритието да осени главния инспектор Барнаби.
Филмите в поредицата старателно спазват традициите на качествената английска криминална история. В сериите са преплетени невинни жертви, маниакални и отмъстителни убийци, аристократични семейства с тъмни тайни, а труповете почти винаги са повече от един - два. Понякога направо валят, край главният инспектор на Костън. Не напразно самият той никак не обича малките английски селца. Ако случайният наблюдател вижда преливащите от зеленина английски дворове и подредените къщи сред тях, то главен инспектор Том Барнаби знае, че зад всичко това се крие минало или бъдещо престъпление.
С изпълнението си в " Убийсвта в Мийдсъмър" Джон Нетълс се нарежда в списъка на най-харесваните екранни детективи, Джереми Брет, като Шерлок Холмс и Дейвид Съчет, като Еркюл Поаро.
За помощник на инспектор Барнаби харесвам повече Даниъл Кейси, като сержант Гавин Трой, но не се отказвам и от епизодите с Джон Хопкинс, като сержант Дан Скот.

Главен инспектор Барнаби и сержант Трой.

Главен инспектор Барнаби и сержант Скот.

Главният инспектор Барнаби със съпругата си Джойс и дъщеря си Къли


Една писателка стои зад първите пет епизода - Каролайн Греъм. Нейните пет криминални новели с главен герой инспектор Барнаби слагат началото на сериала, който продължава вече петнадесет сезона.
Ако не ви се спи в шест сутринта, съветвам ви да потърсите компанията на Том Барнаби, Гавин Трой и на някой и друг луд убиец.

2 коментара:

  1. ти си луда, ама това вече ти го казах. предпочитам да се приспивам, отколкото да ставам с инспектора и особено с "тройчо", както го нарича зори :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ейй, няма да му простиш на "тройчо", а?
    Аз и на сержант Скот не бих отказала, англичанин е все пак ;))

    ОтговорИзтриване