сряда, 22 септември 2010 г.

Californication

 
или как Ханк Муди се оказа по-интересен и не само от агент Мълдър.
Преди време стана дума, че Гаргата сключила сделка с дявола. Дявол или не, но и от мен се очакваше да изпълня своята част. За компенсация на изразходваното нейно време и последвалото и пристрастяване към Голямата /полигамна/ любов, аз трябваше да дам моят фунт плът или част от времето си и да поема риска да бъда "калифорнизирана".


Историята на кратко: Писателят Ханк Муди / кой да вярва, че David Duchovny може да е така секси!/, пожънал успех с искрената си до циничност книга живее не  в любимия си, чист и изискан Ню Йорк, а в меката на киното, бикините, силиконовите цици и порното или иначе казано Лос Анжелос, Калифорния. Причината е филмирането на страхотната му книга.
Цената на успеха, известността и преминаването от хартията, към филмовата лента е, че филмът е неочаквана боза / главният герой използва доста по-силни думи по въпроса/, която очаквано всички с изключение на Ханк харесват. В добавка, жената, в която е влюбен, с която е живял и която е майка на дъщеря му го е напуснала и се е обзавела със стабилен, отговорен и безобразно богат проекто съпруг, а същата тази дъщеря е объркана и недоволна.
След тежките удари на жестоката съдба нашият хубавец тотално е изгубил вдъхновението си и не може да напише и телеграма. Това вдъхновение той издирва упорито и съвестно на дъното на множество малки бутилчици с алкохол, между циците и краката на знайни и незнайни девойки, а понякога и на единия край на ония малки тръбички, с които се смърка кока. В следствие на непрестанните търсения и както може да се очаква Муди се забърква в преебани, недоебани, нито едното от двете, но затова пък тотоално омазани ситуации, след които даже не смееш да си помислиш: " На тоя какво ли още може да му се случи?", защото току виж сценаристите са се сетили преди теб и любимия ти герой още по дълбоко да нагази в лайната.



Особено много ми хареса
1.моментът съвсем в началото на първи сезон, дали не беше и първи епизод, когато Ханк "сгъна" тъпака с телефона в киното. Чак аз се почуствах отмъстена.
2.закачката с разни звезди. Все пак това е Калифорния. Няколко пъти беше споменат Джони Деп, мярна се Крис Корнел, а Дарил Хана беше сравнена с русалка.
Хареса ми репликата на Керъл, към дъщеря и: " Харесвам баща ти. Не по начина по който харесваме Джони Деп, но..." Как добре я разбирам.
3. че героите във филма по книгата на Ханк са пресъздадени от Том Круз и благоверната му. Леко се прокрадва идеята, че те имат немалък пинос за обозяване на произведението на Муди.
4. френският булдог в първия сезон..Оооооо!!!! И защо кучето изчезна без следа във втория?! Вероятно се е изпарило из редовете на сценария.
5. че всички са масово, абсолютно и не на едно място татуирани.
6. репликата: "...while I'm down there, it might be nice to see a hint of pubis. I'm not talking about a huge'70s playboy bush or anything, just something that reminds me that I'm performing cunnilingus on an adult..." /Посвещавам я на Гаргата/
В последствие стана ясно, че повечето американки явно са космати, а на повечето американци това им харесва. Питам се, те ли са зле или аз изоставам и хипарията се връща на мода?
7. Ханк по сако и боксерки.
8. пръстен на палеца на Ханк!
9. задникът на Ханк! /май с това трябваше да започна/
10. свободното общуване. И нямам предвид разговор. Харесвам и изповядвам идеята, че половият орган и сексуалността на човека е единствено негова собственост и избор и никой друг няма право да го окупира или да налага какъвто и да е режим на въздържание. 
11.израза " after sex sadness"


 Никак, ама никак не ми хареса
1.дебилското заглавие. Че преводачите по торент тракерите са с обща култура, колкото на моето куче е ясно вече на всички. Обаче превод от страна на който там отговаря за преводите на HBO, на бългасрки " Секс до дупка"?!? Стига, моля ви се!
То вярно секс има, колкото искаш, но същността е друга, същността и идеята и "калифорнизирането", ама кой да мисли. А и казват, един секс в заглавието, продавал.
2. Карън - в ролята русата сопа Natascha McElhone. Не само, че не ми харесва, а още от първия сезон яко ме дразни.  Усетих я, че е тъпо парче и не знае какво иска. Много вероятно да искаше тройка със сигурния си,  но скучен годеник и неустоимата издънка Муди, но не и стискаше. Когато във втория сезон сценаристите събраха неориентираната претенция с Ханк, силно се притесних, че ще трябва да спра да гледам.. Добре, че нашият човек, верен на себе си, се озова с лице между краката на непозната мацка, та нещата да си дойдат на мястото и отново да станат интересни.


3.16 годишната кучка - социопат. В някои моменти ми идваше да и опъна два яки шамара. Нищо, че е на 16 и не е тя виновна.
4. субтитрите, за кой ли път. Знам, че сама съм си виновна и е крайно време да спре да ме мързи да мисля и да гледам сериалите без тоновете глупости, които "ентусиастите" преводачи могат да натворят. И все пак,  някой трябва да обясни на Travis и Raceman, които са превеждали втори епизод на първи сезон, че "сциентолог" е нещо доста различно от учен, а "снъф" е нещо много по - неприятно от смръдлив / това бе в нечий друг превод, но не си направих труда да запомня чий/.

В заключение:
От постера по-долу оставам с впечатлението, че писателят Муди ще се преквалифицира в професора Муди. Майко мила, не ми се мисли, какви ли ще ги забърка тогава. 


4 коментара:

  1. айде да се повторя и тук, да си върви с темата:

    катрино, напълно те подкрепям по т.3 от нехаресванията и частично по т.2 пак от тях. карън и в моята плоска душа привнася объркани чувства - ту ме кефи, ту пък хич. абе, добре, че не я дават много често. а в третия сезон муди в университета кърти миФките още повече, нищо, че си мислиш, че вече няма накъде ):)
    колкото до т. 6 от харесваните - виждаш ли, колко си назадничава вече? :P

    ОтговорИзтриване
  2. В точка 9 от харесваните, съм още по назадничава, ша знаеш. Гледах много внимателно, макар и за кратко, по задника му нямаше и едно косъмче :P

    ОтговорИзтриване
  3. За някои неща и един поглед е достатъчен.

    ОтговорИзтриване