понеделник, 5 юли 2010 г.

Минутката на водещия

Музиката е много важна част от живота ми. Когато, обаче имам нещастието да съм принудена да чуя дори и малка част от изпълненията на група Епизод ми се иска да съм глуха!Напълно и окончателно глуха!

12 коментара:

  1. kathryn,
    била ли си на техен концерт? Виждала ли си как хора на всякаква възраст пеят и знаят текстовете? Знаят Вазов! Виждала ли си как малки деца и възрастни хора плачат, пеейки "Батак"? И не само нея ...

    Няколко пъти съм била разтърсвана от техните песни на живо, от реакциите на публиката.
    Не може да им се отрече, че те успяха да направят това, което много учители по литература никога не успяват - да доближат Вазов до душите и умовете на хората.

    Не оглушавай, моля те, а отиди и чуй какъв музикален урок по българска история и литература изнасят. :)
    Приятелски съвет от меломан като теб. :)

    ОтговорИзтриване
  2. :0
    А как действа новия сингъл на Веско Маринов ?

    ОтговорИзтриване
  3. що бе, епизод не бяха лоши преди да откачат на патриотично-националистична тема.

    ОтговорИзтриване
  4. леле как те подкрепям.. остава да се появят и на митинг на Атака..
    аман от показен национализъм и патриотизъм..

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря за коментарите!
    Особенно съм щастлива, че въобще се показват.
    Никога не съм слушала Епизод преди псевдо патриотичния им период. Надявам се да не ми се налага.
    Valkocompany и totenlicht много точно са изразили моето мнение.
    Аз ще бъда малко по обстойна.
    Точица, можеш ли да се опиташ да погледнеш на нещата по тоя начин:
    1.Групата използва евтин трик, пробутвайки на феновете си стихове, на които никой не може да обърне гръб. Елементарно лесен начин да печелиш популярност, където музикалните способности нямат никакво значение. Те тия стихове и без музика да ги рецетираш, хората пак ще пригласят.
    2. Точно тези стихове не трябва да се крещят по стадионите. Те са много, много по възвишени от смисъла, който им придават изпълненията на Епизод. "Излязъл е Делю хайдутин" на Валя балканска не може да бъде интро за нечия друга песен.
    3. Много ми е интересно да разбера дали Епизод са платили авторските права и на кого. Не казвам, че не са го направили.
    4. Колкото до публиката - когато едни хора се поддават на по-горните внушения, все едно е дали от сцената ще пее както казва Valkocompany Веселин Маринов / той между другото пее много песни за родината/ някоя чалга певица или Епизод. Нивото от гледан точка на изисквания към музика и текстове на публиката на подобни изпълнители е абсолютно еднакво.
    5. Много ми се иска да чуя мнението на Сандо, по тоя въпрос. :)

    ОтговорИзтриване
  6. kathryn,
    да платят авторски права на Вазов? Хм, добре. :)))

    "Те тия стихове и без музика да ги рецетираш, хората пак ще пригласят" - верно е, стига хората да ги прочетат и разберат. Не знам на каква възраст си и имаш ли близък допир със съвременните ученици. Ще напиша в блога си една историйка как четат сега. Смешно щеше да е, ако не беше трагично. Защото те изобщо не четат, не и литературата от онзи период. Впрочем, малките и големите матури и изпитите го доказват непрекъснато.
    Възвишени са стиховете, ако ги четеш изобщо и разбереш. А Епизод не мисля, че търсят евтина популярност, пеейки ги. Правят ги достъпни и разбираеми за публиката.
    С точка 4 пък изобщо не съм съгласна. Плазмодият Веско Маринов не подлежи на сравнение с никого, никого не надъхва, би пял за пари и на друговерци + всите необходими за това атрибути.
    Отдавна песните му имат едно единствено лечебно въздействие - да изкарват от залата на собствен ход куцо, кьораво и сакато още при първия куплет. Дори и чалгаджийките са по-приятни за гледане и слушане от него. Те поне имат някаква мярка - вземат ли да залязват, слизат от сцената.

    И не мисля, че съпреживявавено на песен на Епизод е податливост на нещо, нито че те приемат публиката си като тълпа, податлива на евтини трикове. Нещо, което не може да се отрече на В.М. и чалгаджийките.

    Очевидно е, че каквото и да ти напиша, никога няма да спре да ти се гади от тях. Още в първия си коментар обясних кое ценя у тях и защо ходя да ги слушам понякога - не на стадион, а в клуб. На стадиона ходя да слушам друга музика.

    Няма смисъл да пиша повече, очевидно съм единствената с различно мнение и вкус в случая и дискусия няма да се получи. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Точка, преди всичко, надявам се да не съм те обидила с нищо!
    Не това е целта.
    Авторски права - да, разбира се. На наследниците му, на издателите му, на носителя на авторските права. Такъв задължително има и това, че автора е мъртъв въобще не премахва задължението да се плащат авторски права върху произведенията му.
    Колкото до възпитателната сила на Епизод - ужасена съм от такава перспектива. Работа на родителите и учителите е да научат децата на любов към литературата, поезията и страната въобще, не на музикантите. Ако това става, то просто не е правилния начин.
    Тези хора пеят "Песен за Азис". Има ли какво да ги коментираме повече?!

    ОтговорИзтриване
  8. Катрин,
    не, не си ме обидила с нищо. Това си е разговор с различни гледни точки. Не исках да окупирам блога ти просто. :)

    Работата на учителите и родителите е това - на теория, на практика се случва друго. Поговори с няколко дечица в 6-ти и 7-ми клас. Мисията да ги накараш да заобичат възрожденската литература по сухия изучаван в училище начин, е просто невъзможна. Далечно им е, чуждо им е, неразбираемо, пълно с чуждици - до степен отвращаване и отричане.

    Точно тук Епизод успяват - децата не само учат тесктовете по свое желание (Вазов в случая), но и ги разбират и усещат, стигат до душата им.
    За съжаление цялата ни възрожденска литература не може да бъде изпята така. Дори и само изучаваната в училище, за да я заобичат.

    И Епизод не пеят за Азис, онази песничка е някаква пускавица из нета, която им се приписва от години. Питала съм лично за това. :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Как ще го окупираш, той нали е за това.
    Съжалявам, че не виждаш от моята гледна точка.
    Вярно, песента не е тяхна :)

    ОтговорИзтриване
  10. Нали знаеш - "На вкус и цвет товарищи нет". :)
    За мен е ценно, когато не мислим стадно-еднакво и се чуват всякакви гледни точки.

    Малко по-късно ще споделя историята в блога си, защото това, което се случва с децата и училището, ми е мазол.

    ОтговорИзтриване
  11. Замислих се сега. Понякога го правя :) Ако речта в стихотворенията на Ботев и Вазов е трудна, къде са родителите и учителите да я обяснят на децата/младежите? Къде са, да им разкажат за времето? И ако децата/младежите не разбират стихотворенията в училище, как ги разбират, когато са изпети от Епизод?
    Вариант А - децата/младежите могат да разберат трудните думички и духа на произведението, ако им бъде обяснено, просто някой не си е свършил работата.
    Вариант Б - децата/младежите не разбират речта в стихотворенията и съответно идеите им, без значение къде ги чуват. Следователно пеят думи, без да схващат смисъла на изпятото.
    Извод от двата варианта: Възпитателен и образователен ефект от песните на Епизод няма. Остава само насочването на непросветени младежи към национализъм и криворазбран патриотизъм, което е страшно!

    ОтговорИзтриване
  12. Катрин, ако имаш близки срещи с деца в шести - седми клас, никога няма да разсъждаваш така погрешно, чисто теоретично.

    Първо - обяснява им се достатъчно, но това е много, много далеч, извън техния свят, несмилаемо е така сухо.
    Второ - именно слушайки и пеейки, разбират и чувстват. Не че са заслепени и непросветени и някой им промива мозъците. Виждала съм го и съм разговаряла нееднократно с деца и младежи по темата.
    Епизод не е единствената група, която го прави и не знам защо бодат толкова очите. Правят го и известни рок и метъл групи, правят го и Любе например - все възпитаване в патриотизъм.

    Позволи ми да не се съглася изобщо с извода ти. Имаш мнение за групата и нищо не е в състояние да ти го промени. Все едно е някой да ме убеждава да харесам Веско Маринов, онези с икебаната или някоя пайнерска Вреслава. ЪпсурТ просто. :))) Моето е друго и се въртим безмислено цял ден в кръг.

    П.П. Страшното с младежда е съвсем другаде, не във възприемането на нечии песни.

    ОтговорИзтриване