четвъртък, 15 декември 2011 г.

Аромат на Коледа

се разнася у дома последните вечери.
Тази седмица започнах приготвянето на коледните сладкиши. Прибирам се от работа след седем вечерта, а правенето на сладкиши приключва след дванадесет, но въпреки лягането в малките часове ми действа отморяващо и много зареждащо.

Започнах коледно - сладкишния маратон с английски кекс по тази рецепта. Много харесвам блога на дамата. Рецептите са много добре обяснени и се получават в деветдесет и девет процента от случаите.


 За кекса са нужни:
                          Ром за напояване на кекса
                          4 яйца;
                          200 гр. масло;
                          150 гр. тръстикова + 150 тъмна тръстикова захар, аз използвах бяла кристална;
                          250 гр. брашно;
                          50 гр. смлени бадеми;
                          по половин чаена лъжичка канела, индийско орехче и карамфил
                          500 гр. сушени плодове. В моя случай боровинки, стафиди и ананас.
Характерно за английските кексове е използването на голямо количество сушени плодове. Много ми хареса написаното в един от блоговете, как англичанките подхождали към правенето на такива кексове, като рускините / и ние в случая/ към правенето на сладка през есента. Такива кексове освен на Коледа се поднасяли и като подарък за сватби. Предполагам, че именно заради многото сушени плодове в тях тези кексовете могат да се съхраняват дълго. Оригиналната рецепта е с един килограм сушени плодове. Най-малкото количество, което видях из блоговете беше петстотин грама.

Сушените плодове накиснах в рома от предната вечер. Преди да започна да правя кекса ги оставих добре да се отцедят и когато кекса беше готов използвах отцедения ром за напояването му.



В приготвянето на какса няма нищо сложно. Единственото по-специално е, че този кекс се пече дълго време на ниска температура. Времето за изпичане зависи от количеството на сушените плодове. Колкото по-голямо е то, толкова по - дълго е печенето. На някои места четох за кексове печени в продължение на четири - пет часа.

Всички продукти трябва да са на стайна температура. Фурната се загрява предварително. При мен на 130 градуса и вентилатор. Сушените плодове се овалват в 2-3 лъжици брашно.
Маслто се разбива до побеляване със захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, като сместа се разбива добре след всяко яйце. Прибавят се подправките, а след тях пресятото брашно. В тази рецепта няма набухвател, за това наблегнах на работата с миксера. Последни се добавят смлените бадеми и сушените плодове. Кекса се поставя във форма, като в средата му се прави вдлъбнатина, за да остане равен, когато се надигне в процеса на печене. Моята вдлъбнатина не беше достатъчно дълбока. Пекох кекса в продължение на 2 часа. Притеснявах се, че за това време ще започне да изгаря, но даже не се наложи да го покривам с хартия.
След, като е готов, кекса се напоява с ром. Количеството ми беше малко. Мисля, че сладкиша може да понесе повече алкохол. Вече изстиналия кекс увих в няколко слоя хартия за печене и скрих далече от хорски погледи.
Единственото, което ме тормози е, че чак на Коледа ще разбера, дали съм се справила.


4 коментара:

  1. Много хубав ти се е получил, а за дамата с блога си права- влязох и изкарах доста време там;-)
    Само се чудя как намираш желание след 19ч. да почнеш да въртиш сладкиши по средата на седмицата- възхищавам ти се;-)

    ОтговорИзтриване
  2. А,то си е за тормоз,Рени!Как ще траеш до коледа хич не мога да те мисля,това си е направо изтезание!Е затова не ги правя аз тези чудесии,нямам сърце да чакам.
    И от къде взе,че посочи източника,направо се прехласнах,дамата е наистина впечатляващо страхотна и в кулинарен,и във фотографски аспект!
    Ще ми отвориш работа ти с нея определено :),но ти благодаря,мила!
    И да не забравиш да щракнеш едно фото в разрез преди да сте му видели сметката на Коледа,че от сега подозирам,че с толкова много сушени плодове,кето аз силно приветствам,ще е чудна гледка!
    Сърдечен поздрав и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Мъхче, началото е трудно. Обаче, когато се заровя в продуктите и рецептата, не усещам как е минало времето.
    Елексирче, ще го снимам задължително! А Чадейката е невероятна. Правила съм много от нещата й и винаги се получават.
    За изтрайването, добре, че са пости. :)

    ОтговорИзтриване