петък, 9 юли 2010 г.

Как се живее с три жени или

Big Love на HBO.
Много голяма и всеобхващаща любов трябва да е, защото въпросните жени не само знаят една за друга, а даже живеят заедно една с друга, с общите си деца и единствения си съпруг.
Горкият човечец! Сериозно го мисля. Не напразно в сериала се набляга на жертвите и несгодите, които трябва да търпят хората решили да живеят по този начин. А те, жертвите и несгодите не са никак малко. Как иначе може да се нарече пиенето на промишлени количества виагра, за да можеш да "огряваш" редовно и по график трите си съпруги, като паралелно с това трябва и да изкарваш прилично количество пари, за да издържаш три домакинства и съответния брой деца възникнали в следствие или без ефекта на виаграта? И всичко това, без дори да имаш право примерно на тройка с две от съпругите. Едно е сигурно, такъв мъж няма да изкръшка, дори и да не го задържат моралните правила на религията му. Да отиде да се наспи - вероятно, но да изкръшка, с кои сили, завалията?
В страни от майтапа и в интерес на истината георят на Bill Paxton- Бил Хенриксън / дали съвпадението е случайно и препратките са само в моята развинтена фантазия?/се справя завидно добре с обичането, обгрижването и подкрепата и на трите си съпруги залагайки на основната и повтаряща се още от заглавието на сериала думичка - любовта. Виж, със секса по график, не се справя толкова добре, но това само прави отношенията в семейството по-пикантни и динамични. Все пак каква по-голяма рутина от график за секс, пък било то и с три жени.
Докато гледам епизодите от първия сезон на сериала понякога се сещам за оня виц за корабокрушенеца и " Отиде ми и неделята!"
Освен особенната семейна конфигурация в която е влязъл, героят на Bill Paxton се е отцепило от комуната, където е живял и където все още живее семейството му. Там лошите, водени от своя "пророк" / Harry Dean Stanton е космически антипатичен/ въртят нечисти сделки и въпреки преклонната си възраст си разпределят за съпруги непълнолетните момичета от затвореното им общество. Развратните мормони-комунари, както и силно религиозното американско общество, което няма друго какво да прави, освен да души за прикрити полигамисти създават непрестанни и сериозни грижи на Хенриксън и трите му жени Барб, Ники и Марджи. Всички около тях упорито им пречат да живеят, както и където искат, да развиват бизнеса си или да правят секс на воля и по график.
Продуцент на сериала е Tom Hanks. На моменти имам силно усещане, че гледам реклама на мормонството и даже се замислих, дали и самият Ханкс няма подобни възгледи. Повече от ясно е, че в Америка това е интересна и актуална тема, както и доста разпространена религия и начин на живот. За пореден път ми прави впечатление, колко силно обвързани са с дадена църква хората в някои от американските щати. Не мога да кажа, дали е лошо или хубаво, но със сигурност е компенсиране на нещо.
Не разбирам, как живеенето на семейни начала с повече от една жена става религия. Не оставам с впечатление, че в даденият клон от християнството полигамията е само допълнение и може да е по избор. В случая с Big Love, полигамията е основно изискване, критерий, житейски и религиозен принцип на определена група мормони. И след кратко ровене в мрежата установих че е точно така и според някои мормонски общества единственият начин да отидеш в рая е полигамията. Важна забележка! Полигамия само за мъжа! Вярно е, колкото и да е смешно. После нека някой да ми каже, че Господ не е мъж.
Категорично не оспорвам правото на всеки да си живее по начин, който му харесва, ако това не вреди на останалите. Даже силно се дразня на псевдоангажираното американско общество, което е готово да навре големия си нос в семейството, дома и даже между чаршафите на всеки, удобно наричайки нездравото си любопитство морал.

Интересен коментар за филма има тук. Моето отношение не е така войнстващо и пристрастно, но перипетиите на нестандартното семейство са ми много интересни и трябва да призная, че сериала ме накара да си задам някои въпроси. Въпроси, които по винаги са ме вълнували - за религията, взаимоотношенията, любовта, споделянето и личното пространство. Особенно ми харесва да гледам, как членовете на тази нетрадиционна " клетка" на обществото се приемат каквито са и заявявайки веднъж принадлежността си, не допускат и идея за раздяла, откъсване и дори отчуждаване. Има нещо привлекателно в това да си част от такова огромно семейство и в трудни моменти да имаш подкрепата не само на съпруг, а и на друга жена, която вероятно би те разбрала по-добре. Първо, защото е жена и второ, защото е в много близка позиция. Безспорно това да считаш непорочността, искренността и верността за основни принципи в живота е чудесно. Най-хубавото в цялата история обаче е, че се случва на екрана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар