сряда, 19 октомври 2011 г.

Когато няма риба и ракът е риба.

А когато няма пътувания и разглеждането на снимките от старите става.
Кофти се стече, по отношение на пътуванията, това лято. Една работа, друга работа и то взе, че мина. Но, това е друга история.
В тази става дума за един прекрасен и много любим български град, за сняг, стари къщи, среща с приятели и пътуване. Макар и с кола, макар и през зимата пътуването винаги е пътуване. Особено, когато е с него!
Сега, като гледам датите на албума със снимки, чак не ми се вярва, че е било толкова отдавна, през 2009. Помня, събираха се няколко почивни дни по трети март и решихме да идем до Трявна. Често пътуванията ни из България в едната или другата посока са минавали през градчето, но до тогава не бяхме оставали там за по-дълго. Ходила съм, преди много време, още докато децата ми бяха малки и от тогава оставам влюбена в къщите, чистите улици и кристалния въздух.
Георги допълнително се беше уговорил с тези трима пътешественици /Иван, Гергана и Митко от Панагюрище/, да се видим там.
Не помня какво е било времето във Варна и по пътя. От снимките се вижда, че в Трявна си беше истинска зима.

Трявна

Трявна

Предварително бях резервирала стая в хотел Арт-М, на центъра на стария град, точно до часовниковата кула. Доколкото си спомням, цените бяха приличини, а хотела напълно си заслужаваше. Собственичката е интересна дама, която посрещаше всички еднакво любезно и сама обслужваше на закуска гостите в кафенето.

Трявна

С панагюрската група се срещнахме някъде по обед. Разходихме се по заснежените улици на стария град, за да намръзнем хубаво и се мушнахме в една кръчма.



Трявна

Трявна

Трявна

Трявна

Откарахме там няколко часа и пак тръгнахме по учлиците. Преди да изпратим Иван, Гери и Митко по живо по здраво за Панагюрище влязохме да разгледаме Даскаловата къща.

Трявна, Даскаловата къща

Трявна, Даскаловата къща

Трявна, Даскаловата къща

Трявна, Даскаловата къща

Трявна, Даскаловата къща

Трявна, Даскаловата къща

Въпреки студа се разхождахме почти през целия следващ ден. Кръстосахме града на длъж и на шир. Еднакво харесвам, както възрожденските, така и старите градски къщи. За мен и едните и другите са еднакво провлекателни, пълни с история и свой дух.

Трявна

Трявна

 

Трявна
Запознахме се с господина, който поддържа часовника в часовниковата кула и всеки ден точно в четири след обед е там, за да го "навива". Попитах го, дали не може да видим кулата от вътре, но той тъкмо си тръгваше. Каза, че ще ни пусне да разгледаме на следващия ден, пак в четири, но ние трябваше да сме тръгнали до тогава. Часовниците са ми отколешна страст и тръпна при мисълта да видя голям градски часовник от вътре. 
На тръгване, въпреки студа станахме свидетели, как няколко души, натикани в каяците си потеглят по буйното течение на реката, а двойка котараци не искат да чакат до пролетта.

Трявна

Трявна

4 коментара:

  1. Трявна е един от любимите ми градове!
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам това градче! Била съм там и в топло лято, и през есента и в зима снежна като тази от твоите снимки и все ми е харесвало много.
    Благодаря за приятната разходка!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за този разказ,Рени!
    Харесвам Трявна и никога не ми омръзва!Пък живата бира още повече!:))

    Приятен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Прелестен град е Трявна, никога няма да ми омръзне да го посещавам.
    Благодаря ви за коментарите, момичета :)

    ОтговорИзтриване