четвъртък, 26 ноември 2009 г.

04.09 17:58 - Тери Пратчет и "Пощоряване"

/Стара публикация от Blog.bg/


" В своите "Мисли", чийто превод винаги съм смятал за твърде неадекватен, Буфан казва, че намесата с цел предотвратяване на убийство накърнява свободата на убиеца, която свобода все пак, по определение, е естествена, универсална и безусловна, - заразсъждава Ветинари - Може би ще си спомните прочутия му афоризъм: "Ако който и да е човек не е свободен, то и аз също съм малка закуска с пилешко месо", който предизвика навремето значителни дебати. Така например, бихме могли да сметнем, че отнемането на бутилката от човек, който ще се самоусмърти от пиене, би била милостива, или даже направо похвална постъпка, но ето че и в този случай свободата е накърнена. Г-н Мангизов сериозно е изучавал Буфан, но, опасявам се, не е успял да го разбере. Свободата може и да е природното състояние на човечеството, но това важи също и за катеренето по дървета и яденето на все още шаваща храна. От друга страна Фрайдегер в "Модални контекстуалности" твърди, че всяка свобода е ограничена, изкуствена и следователно илюзорна, в най-добрия случай споделена халюцинация. Нито един душевно здрав смъртен не е наистина свободен, защото истинската свобода е нещо толкова ужасно, че единствено лудите и божествата биха могли да я понесат с отворени очи"

"- Е сега, сър, как да го сторят туй? - зауспокоява го Грош - Табела ли да окачат на входа? "Добре Дошли в Анкх-Морпорк, Имаме Си Върколак", а, сър? В Стражата е тъпкано с джуджета и с тролове и голем имат, от свободните, без да казвам нещо срещу присъстващите г-н Помпа, и още един-два гнома и зомби и ... дори един Нобс.
- Нобс? Какво е Нобс?
- Ефрейтор Ноби Нобс, сър. Не сте ли го срещали още? Казват, че той си имал официална тапия, че бил човек, а кой ш‘има нужда от такава, а? За щастие е само един, тъй че не може да се размножава. Тъй де, от всичко по малко си имаме. Много космополитично, сър. Не харесвате ли върколаци?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар