сряда, 17 март 2010 г.

Постът на Лора

Ето, как моята дъщеря видя филма "Dear John"

"Геймъри vs. луди за романтика тийнейджърки

Или по-точно, моята рецензия за филма “Скъпи Джон”. Опитвам се да напиша това от известно време. Първото ми така наречено “есе” не излезе много сполучливо. Трябваха ми време и муза, за да заговоря отново по въпроса. И ето, че днес, четейки един от поредните постове на майка ми, се реших да седна и да “творя”. Мислех, че ме бива в това, но явно не съм достатъчно добра, че да се получи от първия път. И така, да се върна на темата.
“Скъпи Джон” или още преведен “С дъх на канела”(от къде се е появила идеята за това заглавие, не ми е ясно) е филм, разказващ невероятна любовна история. В ролите на двамата главни герои виждаме неповторимия Чанинг Тейтъм (Джон) и също толкова даровитата Аманда Сейфрид (Савана). Срещайки се случайно на плажа, между тях мигновено прeминава искра. За двете седмици, които прекарват заедно, те се влюбват безрезервно един в друг. На края на ваканцията се налага да се разделят, тъй като тя е все още ученичка, а той- служещ в армията. Но раздялата не означава, че те трябва да се забравят. Поради тази причина решават, през 12-те месеца, които прекарват далеч един от друг, да си пишат писма и да споделят всичките си преживявания. Но все пак нека не разказвам цялата история, защото тогава филмът няма да е интересен за хората, които още не са го гледали. Заедно с историята за любовта на двамата, ни се разкриват трогателните отношения между отчуждени баща и син, опитващи се да намерят обратния път един към друг. Красива история с оптимистичен завършък, история, която накара мен, както и по- голямата част от киносалона да пролива сълзи от радост и тъга.
Актьорската игра на Чанинг Тейтъм и Аманда Сейфрид беше много добра. Винаги съм смятала, че 30 годишният американец е изключително талантлив. Но до момента не ни беше представен в подобна роля, където играе чувствителен и зрял мъж. За Аманда не мога да кажа особено много, тъй като не съм виждала другите й роли. Но смятам да променя това, гледайки “Мама Миа!” в най- скоро време.
Филмът, режисиран от Ларс Халстрьом, е “вдъхновен” от романа на Николас Спаркс. Срещала съм няколко други книги на автора, които са, също като “Скъпи Джон”, любовни истории. Негови са “Тетрадката” и “Последната песен”, който ще бъде филмиран в най- скоро време.”Скъпи Джон” е озвучен и от редица невероятни песни като негов soundtrack.
И в заключение. Чух за филма от Георги, приятеля на моята така любима майка. Каза ми, че новият филм на Чанинг Тейтъм, изместил от първото място в класацията за най- касов филм великия “Аватар”.И тогава си помислих: възможно ли е лудите за красиви батковци и романтика тийнейджърки по света да са повече от вманиачените геймъри, радващи се на добрите ефекти и красивата анимация? Ето това бе причината да кръстя така мнението си."

7 коментара:

  1. ами какво да кажа... имаше нещо там за круши и други овошки, за закона на нютон и въртенето на земята...;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Бих искала само да добавя още една малка подробност, която пропуснах.Докато хлипах на пореднаца сцена от филма, се разрових из чантата си за носни кърпички.Усещайки, че не мога да ги намеря, непознатото момиче до мен беше така добро да изкара една от своите и да ми я пъхне в ръката. В този момент, така както плачех, ми се прииска да се засмея. Но единственото, за което имах сили, беше да благодаря през сълзи на непознатата. БЕше много мил жест и макар малък, не се среща често.

    ОтговорИзтриване
  3. Еми, таз година блог, догодина два :D

    ОтговорИзтриване
  4. тийнейджърките удрят геймърите в земята, щом дойде време за гласуване, смс-и и демонстриране на фенщина. гаранция давам!:)

    иначе аз съм гледал само "тетрадката" и беше доста... впечатляващо.

    пп
    а пък аз понеже много препускам като чета, та отначало не схванах кой пише този пост.:) тъй че - поздравления и за двете:)

    ОтговорИзтриване
  5. " Анонимния" е Лора! Подозирам, че тоя блог скоро ще има двама автори. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Филмът се казва "С дъж на канела", заради едноименния роман на Никълъс Спаркс. Нищо общо с Dear John, нали? :-)

    Иначе и аз доста кърпички изразходих, докато го гледах, а ентусиазмът ми беше толкова голям, че го гледах на предпремиера :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Ирина! Благодаря, че наминаваш! :)
    Явно ще трябва да го гледам този филм. "Тетрадката" също.

    ОтговорИзтриване