четвъртък, 19 август 2010 г.

Mea culpa! Аз чета

чик лит. По-точно, четях. И не, защото сега не ме влече. Безсмъртната ми руса душа винаги ще се наслаждава на успехите и паденията на посестримите си. Само дето в последно време не съм попаднала на автор, който да ми е по вкуса. Защото, макар и да харесва чик лит, той вкуса ми не е ей така, всеяден. Претенциозен е и още как. Попадна ли на писател или по-вероятно писателка дето да ми е в кръвната група, обаче пак ще зачета, гарантирам!


Имала съм късметът да срещна между страниците двете най-интересни героини в тоя жанр - Ребека Блумууд /за кратко Беки Б./ и Бриджет Джоунс. И двете са британки, което безспорно е предимство и двете имат уникалната способност да се забъркват в колкото се може по-големи неприятности, в следствие на което яко да се излагат. В края на огромните каши, които тези дами успяват да забъркат, много неочаквано, но абсолютно задължително се обзавеждат с най-милия, нежен, тотално влюбен в тях, от който ти омекват коленете мъж, който може да се намери в радиус от няколко града и още толкова провинции. Перипетиите и невъзможните ситуации през които Беки или Бриджет преминават в някои моменти са толкова близки на сърцето и историята ми, че повече няма на къде. Убедена съм, че няма жена, която да не е давала след последните си стотинки за някой парцал или колосално да се е е излагала точно, пред тоя, комуто иска да направи най-добро впечатление. Ако пък има такива жени, то те обезателно трябва да бъдат описани в друга книга.
Софи Кинсела и Хелън Филдинг, създателките на тези толкова жени, се справят с думите и завързването на комичните ситуации, не по лошо от колегите си от мъжки пол. Резултатът е ден или най - много два приятно, разтоварващo, женско, изпълнено със звучен кикот тонизиращо четене. Продължителността зависи само, дали е работна седмица или уикенд и какво е количеството на мръсните чинии в мивката, но почти никога не надхвърля 48 часа.


П.П. Днес в сутрешния блок на БНТ чух за "Плажният дневник на една кифла". Това също е своеобразен чик лит. Забавно е и се хиля под мустак. И чакам продължение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар