понеделник, 1 ноември 2010 г.

Halloween made in Bulgaria

Вчера, като по-голямата част от родителите във Варна и аз бях с дъщеря си в МОЛ -а. След рекламата, която чувах и на сън, се оказа, че нещата са, каквито са били винаги - много приказки, разбирай реклами и никаква мисъл и евентуално свършена работа . Въобще не храня илюзията, че нещата могат да се случат по друг начин тук и сега. Разсъждавайки  за жалките опити да се имитира някакво забавление ми хрумнаха само няколко идеи, как нещата могат да бъдат в действителност.
Идея 1: Никакви, никакви, никакви конкурси за костюми, в които да има деца и жури. Децата ни искат да се забавляват, не да бъдат оценявани.
Идея 2: За да се покажат костюмите, труда, желанието и усилието - да има сцена, подиум, пътечка, където децата и възрастите да си представят костюмите, героите, персонажите ако искат. Но да е на високо! Няма как да видиш някой, който е около метър и петдесет, ако той е заобиколен с плътна стена по-висока от него, пък било и от хора.
Наемането на няколко актьори от варненския куклен театър е чудесно, особенно ако им дадеш възможността да правят това, за което са учили - да играят.
Идея 3: Сцена и постановка, малки сладки балерини, облечени, като калинки и всякакви подобни.
Идея 4: Изложба на тиквени фенери? Ако ще празнуваме и почитаме чужд празник, нека да е както трябва.
Идея 5: Пекарни, сладкарници, сладкарски цехове да направят, покажат, продадат тиквени пайове, сладкиши с тиква или дори традиционен бълрски тиквеник?
Идея 6: Фотографи. Пък нека и да продават после фотографиите или да ги качат на сайта на магазина. Модели имаше колкото искаш и то МНОГО добри!
Идея 7: Щандове за продажба на зъби, крила за феи, вълшебни пръчици, вещерски шапки, домина, рогца. Един щанд с остюми за по 70-80 лева не върши работа.
Идея 8: Щанд с тематични картички, плакати, хартиен декор и всичко за дома свързано с празника.
Идея 9: Вещици и призраци, които да черпят децата с бонбони.
Идея 10: Разпродажба на стари костюми. От мен за друга майка с по-малки деца. За мен от други майки с по-големи деца.
С едно изречение - достатъчно е организаторите да взимат пример от гостите си.

















3 коментара:

  1. Абсолютно те подкрепям! И ние бяхме там, но не като участници /защото знам как е било и как ще е всяка година/, а като наблюдатели. Но и това не трая дълго. В 17ч не издържахме и си тръгнахме. Щом и на децата не им беше интересно, няма какво повече да коментирам :( Да се надяваме, че някой ще се замисли и ще организира нещо подобно на това, което ти предлагаш. А за догодина твърдо сме решили сами да си организираме празника.

    Хубава вечер! :)

    п.п. В дълга червена рокля на цветя ли беше облечена?

    ОтговорИзтриване
  2. :) И ние бяхме там!
    Онази лелка с ножа в гърба страшно ме изкефи! :)
    Особено в комбина с малкото хлапенце!

    ОтговорИзтриване
  3. Злати, на мен ми харесаха всички, заради голямото желание, а дамата с ножа в гърба беше черешката на тортата, направо. И всичкото старание на посетителите още повече контрастира с никаквото усилие на организаторите.
    Тони, само децата бяха костюмирани. И за да не налучкваме, мисля, че би било чудесно, да дойдеш следващия път, когато се събираме ;)
    Категорично и ние ще сме на "частно" домашно парти догодина.

    ОтговорИзтриване